TOP 5 – MOMENTE CULTURALE DIN SIBIU

Realizăm aici un top al acelor momente culturale organizate în barurile, cafenele şi cluburile din Sibiu menite a atrage câţi mai mulţi sibieni spre cultură.

Este important a remarca şi a puncta calitatea din oraşul nostru şi a le suţine efortul celor care realizează astfel de momente.

Astăzi facem un top al activităţilor culturale care, aşa cum am scris mai sus…….sunt realizate de către localurile oraşului Sibiu. Este modalitatea cea mai simplă de a îi atrage pe sibieni spre cultură şi spre cunoaştere, modalitatea fiind foarte accesibilă şi la îndemâna oricărui sibian ce doreşte a mânca cultură pe pâine.

Anul trecut, calitatea acestor evenimente a crescut astfel că un prieten a ajuns a remarca că în fiecare seară ai ce face în Sibiu. Un concert, o piesă de teatru, o întâlnire….toate te atrag.

Făcând o analiză serioasă a acestor evenimente am ajuns la următoarele concluzii:

  • majoritatea barurilor, cafenelelor sau puburilor au evenimente mai mult sau mai puţin culturale. Foarte puţine încă nu au astfel de activităţi şi probabil spre dezamăgirea lor, vor pierde în clientelă. Cel mai bun exemplu este Kultur Cafe – Sigi care a pierdut enorm, neştiind să facă faţă celor din jur.
  • din cele care organizează activităţi, puţine organizează sau se axează pe momente culturale. Majoritatea fac karaoke, party-uri tematice sau seri dedicate cuiva. Exemplul cel mai bun este celor de la Old Friends Pub care te sufocă efectiv cu astfel de chefuri dar care nu au nimic cultural (ei ăn curând îşi vor deschide o locaţie pe Nicolae Bălcescu la subsolul magazinului Kenvelo, unde intenţia lor este de a se dedica momentelor culturale).
  • din cele care organizează astfel de momente, câteva au avut iniţiativa de a crea adevărate proiecte ce în curând vor deveni tradiţii. De aceea topul nostru este de doar 5 astfel de momente/evenimente…

TOPUL MOMENTELOR CULTURALE SIBIENE

1. TEATRUL ATRIUM CAFE

Este, în acest moment, cel mai  mai serios proiect şi cel mai deschis proiect cultural de cafenea sau să îi zicem de mare accesibilitate socială, în oraşul nostru. Este organizat deja de un an şi ceva, aducând în prim planul sibian un proiect cultural îndrăzneţ în întreaga lume, teatrul de cafenea. Într-un oraş în care arta teatrală este la mare apreciere, teatrul de cafenea era unicul lucru ce lipsea. Primii care au încercat aşa ceva au fost cei de la Cafe del Sol împreună cu actorii de la Radu Stanca, dar neseriozitatea celor de la respectiva cafenea a făcut ca ideea să fie preluată de cei din Atrium Cafe şi să o transforme în cel mai de succes astfel de proiect din Sibiu.

2. SERILE SIBIULUI – CAFE WIEN

Cei de la Cafe Wien împreună cu Asociaţia pt Înfrumuseţarea Sibiului organizează din 2010 în aprope fiecare lună, întâlniri despre istoria Sibiului. Întâlnirea este binevenită şi încearcă a aduce specialişti alături de sibieni şi a redescoperi istoria Sibiului, împreună. Super tare!!! Locaţia mi se pare foarte potrivită, poate ar trebui mai bine mediatizate aceste Seri.

3. CONCERTELE DE JOI – OLDIES PUB

Oldies sunt unicii din zona lor care au găsit un mod ingenios a împăca capra cu varza, într-un fel de a spune. Aveau scenă, toţi făceau concerte vinerea şi sâmbăta prin Sibiu, ei aveau deja un public stabil în acele zile, aşa că au mutat concertul joia şi astfel în aproape fiecare joi avem un concert in Oldies Pub. Ei au câştigat încă o zi cu public în pubul lor, iar Sibiul a câştigat încă o seară de calitate.

4. SERILE ARGOTICE – ATRIUM CAFE

Tot ceide la Atrium Cafe au venit cu ideea serilor de poezie. Alături de Asociaţia Artgothica au început să organizeze, ceea ce ei numesc seri de dialog cultural. de dialog artistic. Ele sunt cele mai noi astfel de momente culturale, dar sunt îndrăzneţe şi merită felicităţi pentru iniţiativa lor. Conceptul nu este unul sibian, este preluat din viaţa culturală europeană. Sibiul se pare că a primit pozitiv acest moment.

5. PIANO BAR – IMPERIUM PUB

Imperium a fost unul dintre  primele bastioane în acest domeniu şi tocmai de aceea ei se regăsesc în acest top. Întretimp s-au certat unii cu alţii, nu mai este ce era la început dar totuşi ei îşi mai menţin standardul. În fiecare Duminică, ei au sesiune de pian. Şi în alte localuri ele există (Laci Hunyadi în Atrium sau pianurile din Cafe Wien sau Music Pub) dar ei sunt cei care l-au conceptualizat cel mai bine şi l-au organizat cel mai original.

La anu sper să facem, măcar un top 10.

PS: fotografiile sunt preluate de pe  paginile – www.atriumcafe.ro; www.cafewien.ro, www.metalhead.ro si www.hermeneia.com şi www.imperiumclub.eu

This entry was posted in dam note sibiului, topul sibiului and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply